TECHNOLOGY DIRECTOR

Pat Fry

Pat werd Chassis Technical Director bij het Alpine F1 Team in februari 2020. Daarna, vanaf februari 2022 nam hij de taak van Chief Technical Director op zich en stond hij aan het hoofd van alle technische activiteiten in Enstone. Dit seizoen zal hij de A523 verder ontwikkelen. 

Pat Fry - Alpine

Biografie

Pat is afkomstig uit het Britse Surrey en heeft een uitgebreide ervaring binnen de Formule 1. Sinds zijn eerste kennismaking met de autosport in 1987 werkte hij voor McLaren, Ferrari, Manor en Benetton. Zijn carrière startte in de afdeling onderzoek en ontwikkeling van Benetton in Witney, waar hij aan actieve ophangingssystemen werkte. Na een korte passage in het testteam kreeg hij een eerste job op het circuit als race-ingenieur van Martin Brundle in 1992.

In 1993 stapte hij over naar McLaren waar hij een grote bijdrage leverde aan 66 overwinningen, één constructeurstitel en drie piloottitels. Pat vervulde meerdere functies bij Woking: eerst in het testteam, daarna als race-ingenieur van Mika Häkkinen en David Coulthard. Hij stond vervolgens in voor de twee eenzitters in de renstal, daarna werd hij gepromoveerd tot Chief Development Engineer. In deze functie speelde hij een beslissende rol in het succes van McLaren.

Na 17 jaar bij McLaren werd hij in juli 2010 aangenomen door Ferrari. Eerst was hij Assistant Technical Director, daarna werd hij hoofd van race track engineering. Pat bekleedde ook managersfuncties in Maranello, waaronder die van Director of Chassis en Director of Engineering.

Hij verliet Ferrari in december 2014, maar vond zijn weg opnieuw naar de Formule 1 als consultant-ingenieur voor Manor Racing in 2016. In 2018 voegde Pat zich opnieuw bij McLaren als tijdelijk technisch directeur. Hij hielp het team aan een vierde plaats en het beste klassement sinds 2012. Daarna ging hij naar Enstone.