Alpine - Eén man, één visie

ÉÉN MAN, ÉÉN VISIE

"Terwijl ik met mijn Renault 4CV door de Alpen reed, heb ik me het meest geamuseerd. Daarom besloot ik om mijn toekomstige auto's de naam Alpine te geven. Ik wilde mijn klanten ditzelfde rijplezier laten beleven achter het stuur van de auto die ik wilde bouwen"

Jean Rédélé, oprichter van Alpine. 

GESCHIEDENIS

Jean Rédélé, de legende die Alpine uitvond

Alpine - Jean Rédélé

In 1955 richtte Jean Rédélé, fervent autosportliefhebber, Alpine op

Hij ontwierp een auto met een innovatief concept, uitgerust met een eenvoudige maar competitieve mechaniek onder een zeer licht, aantrekkelijk koetswerk in polyester. In die tijd was het gebruik van composietmaterialen revolutionair. 

 

Door vele standaardonderdelen te gebruiken, creëerde hij een auto die topprestaties leverde met betaalbare onderhoudskosten.

Alpine - Jean Rédélé

Alpine sprintte vooruit met de introductie van de originele A110 in 1962. In het begin van de jaren 1970 klommen onze Alpines op tot de elite van de rallysport. Tot twee keer toe stonden ze te blinken op het podium van de beroemde Rally van Monte Carlo. 

 

In 1973 behaalde Alpine als eerste constructeur het Wereldkampioenschap rally. De Alpine legende is geboren!

PALMARES

Het merk met de pijlvormige A trekt op overwinningspad

 

 

Dankzij de passie en vindingrijkheid van Jean Rédélé staan zijn wagens symbool voor kwaliteit en innovatie. Ze staan bekend om hun robuustheid en betrouwbaarheid, en worden zowel door autocoureurs als racefans gewaardeerd om hun ongeëvenaarde prestaties. 


Alpine racewagens worden beschouwd als topmodellen en zijn zeer gegeerd onder verzamelaars en liefhebbers.  Ook vandaag zijn ze nog altijd een referentie in de wereld van de autosport en behalen ze regelmatig de overwinning op de meest veeleisende circuits.

Alpine - Endurance

ENDURANCE

1964 en 1966

Alpine rijgt de overwinningen aaneen tijdens de 24 uur van Le Mans

 

1974

Alpine wordt Europees kampioen voor merken

 

1978

Alpine wint de 24 uur van Le Mans voor de 3e keer

 

2016 en 2019

Alpine wint de 24 uur van Le Mans in LMP2

 

2021

Alpine eindigt op de 3e plaats op de 24 uur van Le Mans 2021 in Hypercar

Alpine - Rally

RALLY

1971

Alpine wordt internationaal kampioen voor merken

 

 

1973

Alpine eindigt eerste op het Rallywereldkampioenschap 

 

 

1971 en 1973

De Alpines komen zegevierend terug uit Monte-Carlo

 

 

1977

Alpine behaalt de eerste plaats in het Europees Rallycross kampioenschap

Alpine - Formule 1

FORMULE 1

2021

Esteban Ocon wint de Grand Prix van Hongarije

 

 

2021

Een 3e plaats tijdens de Grand Prix van Djedda

 

 

2022

Het Alpine F1 Team eindigt 4e op het kampioenschap voor constructeurs

ONZE ICONISCHE WAGENS

DEZE ALPINES HEBBEN ONZE GESCHIEDENIS GESCHREVEN

De auto's die door coureur Jean Rédélé zijn ontworpen, zijn rasechte bolides. Sinds 1955 leggen ze hun indringende stijl op aan circuits over de hele wereld.  Een overzicht van de modellen die onze geschiedenis vorm hebben gegeven.

 Alpine A106
1955: Alpine A106
Alpine A108
1960: Alpine A108
Alpine 110
1962: Alpine A110
Alpine A310
1971: Alpine A310
Alpine GTA
1984: Alpine GTA
Alpine 610
1991: Alpine A610

UITDAGING

SINDS 2013 WEER AAN DE TOP

Na een periode van 35 jaar waarin het merk van het schouwspel verdwenen leek te zijn, verscheen Alpine opnieuw op het circuit in 2013 en in de winkels in 2017 met de langverwachte Alpine Vision showcar! Zal de nieuwe Alpine na zo'n lange tijd opnieuw de top bereiken?

Een uitdaging die het nieuwe team met veel plezier is aangegaan! De A450 wordt Europees kampioen in 2013 en 2014, en doet de reputatie van het merk alle eer aan. De Fransen zijn terug van weggeweest!

In 2021 schakelt het programma van Alpine Motorsport een versnelling hoger met een deelname aan het Formule 1 Wereldkampioenschap onder de naam Alpine F1 Team. Het automerk met de pijlvormige A wist zich altijd al te onderscheiden op circuits over de hele wereld. Hoog tijd dus voor de Formule 1!

Het merk maakt een opmars naar de hoofdklasse (Hypercar) van het FIA WEC Endurance wereldkampioenschap, onder de naam Alpine Elf Endurance Team, dankzij de vastberadenheid van Philippe Sinault, de grote baas van de Franse renstal.

Alpine A110

VISIE

OP NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST

Alpine - nieuwe generatie

Alpine maakt zijn langetermijnplannen bekend en is vastberaden om zich van zijn meest innovatieve kant te laten zien.  Inmiddels zijn de activiteiten van Alpine Cars en Alpine Racing samengebracht onder het Alpine-merk. Hiermee is de basis gelegd voor een 100% elektrisch merk van de  'nieuwe generatie' dat zich richt op veeleisende en gepassioneerde klanten.  

Alpine - nieuwe generatie

Deze nieuwe visie komt tot uiting in onze nieuwe Alpine Alpenglow, die in 2022 op het Autosalon van Parijs werd voorgesteld. Een conceptcar op waterstof pronkt met een futuristisch ontwerp. De revolutionaire, milieubewuste Alpenglow wordt de bron van inspiratie voor onze toekomstige ontwikkelingen.

 

Een vernieuwende, duurzame wagen die helemaal klaar is om het hart van een nieuwe generatie Alpinisten over de hele wereld te veroveren!