19 november 2022

Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi, de finalerace van het FIA Formule 1 wereldkampioenschap seizoen 2022, zullen twee bolides van het BWT Alpine F1 Team de strijd aangaan. Ze maken hun opwachting vanaf de 8e en 10e plaats, met respectievelijk Esteban Ocon en Fernando Alonso.

 

 

De kwalificaties op het circuit van Yas Marina waren felbevochten: bij elke overgang naar de volgende etappe woedde een geduchte strijd. Nadat Fernando Alonso met 0''052 Q2 haalde, miste hij Q3 met slechts 0''028. Hij was eerst als 11e gekwalificeerd, maar zal vanaf de 10e positie starten na de penalty van Daniel Ricciardo.

 

 

Esteban haalde Q3 voor de 11e keer dit seizoen. Zijn doel? De twee McLarens en Sebastian Vettel kloppen. Na een eerste poging met gebruikte soft banden zette hij een tijd van 1'24''830 neer, goed voor de 8e plaats met een verschil van slechts 0''051 op Lando Norris, die als 7e eindigt.

 

 

De race bestaande uit 58 rondes – de laatste voor Fernando met dit team – start morgen om 17 uur lokale tijd.

 

 

Esteban Ocon – P8 / 1'24''830: "Ik ben heel tevreden over onze kwalificatie vandaag. Een dikke proficiat aan het team voor deze sessie. Het was absoluut een van de beste dit seizoen. We probeerden het potentieel van de auto maximaal te benutten en hadden de indruk dat we bij elke run beter presteerden. Onze grootste tegenstanders reden snel dit weekend, misschien nog sneller dan we dachten. We moeten ons morgen dus echt concentreren om een goede race te rijden en punten te scoren. Nog eentje te gaan. We doen er alles aan om er de beste van te maken."

 

 

Fernando Alonso – P11 / 1'25''096: "Vandaag hadden we bij de kwalificaties niet echt een goed ritme. Maar uiteindelijk mogen we tevreden zijn met een 10e startpositie. Het was close in Q1, en verschillende auto's lagen op een tiende van een seconde bij elkaar in Q2. We weten dat inhalen morgen moeilijk zal worden, maar we doen ons uiterste best om ons te amuseren en enkele plaatsen in de top 10 te winnen. Het is de laatste keer dat ik voor Alpine rijd. Ik ga het maximum uit de race van morgen halen en hoop dat ik dit in schoonheid kan afronden samen met het team."

 

 

Alan Permane, sportief directeur: "We starten de laatste race van het jaar morgen met Esteban op de 8e plaats en Fernando op de 10e. Over het algemeen zijn we tevreden met deze posities op de startgrid. Fernando slaagde er niet in om vandaag het maximum uit de auto te halen. Hij kwam een tiende of twee tienden te kort. Maar hij focust al op de race van morgen, waar we sterk zullen staan. Dit circuit is altijd moeilijk te controleren tijdens de kwalificaties door de lagere temperaturen op de piste en het verkeer. De auto's rijden in de laatste sectie achter elkaar. Daarnaast is het ook moeilijk om de juiste bandenkeuze te maken. Esteban en zijn team hebben uitstekend werk geleverd en hadden de controle perfect in handen, met een 8e kwalificatieplaats als resultaat. Hij miste zelfs de 7e plaats op een haar na, met slechts een halve tiende van een seconde. We kijken vol ongeduld uit naar de race van morgen. We willen profiteren van ons goed raceritme en met beide wagens in de punten eindigen. Zo kunnen we dit seizoen met een mooi resultaat afsluiten."