20 november 2022

Het BWT Alpine F1 Team behaalde vandaag de 4e plaats in het Formule 1 wereldkampioenschap voor constructeurs seizoen 2022 dankzij de 6 finalepunten van Esteban Ocon in de Grand Prix van Abu Dhabi. Zijn teamgenoot Fernando Alonso, die zijn laatste race voor het team reed, moest helaas gedwongen opgeven.

 

Het team sluit het jaar af met een totaal van 173 punten. Esteban, goed voor 92 punten, behaalt de 8e plaats in het kampioenschap voor rijders. Hij eindigt net voor Fernando, die met 81 punten 9e wordt.

 

 

De gekozen strategie bleek de sleutel voor deze race met 58 rondes, met enkele moeilijke beslissingen voor alle piloten. Sommigen kozen voor één stop, anderen voor twee. Na de opgave van Fernando door een waterlek in ronde 27 koos Esteban voor een strategie met twee stops. Hij wisselde in ronde 14 en ronde 41 naar harde banden. Aan het einde werd Esteban overtroefd door Lando Norris: de McLaren-rivaal kwam een seconde sneller over de finishlijn.

 


In seizoen 2022 haalde het team 11 keer de top 10 met beide bolides. Het beste resultaat van afgelopen seizoen was een 4e plaats voor Esteban in de Grand Prix van Japan. Met een totaal van 173 punten scoort het team 18 punten meer dan in de campagne van 2021. Hiermee is de constructeur goed op weg voor zijn 100-races plan.

 


Esteban Ocon - Start 8e / Finish 7e: "Ik wil het hele team oprecht feliciteren, zowel zij die op het circuit werken als onze medewerkers in de fabrieken in Enstone en Viry. Dankzij hen hebben we de 4e plaats in het kampioenschap voor constructeurs behaald. Het was een lang en intens seizoen, en het doet deugd dat we het doel dat we begin dit jaar vastlegden, ook hebben bereikt. Zelf heb ik mijn hoogste plaats in het klassement voor rijders ooit behaald. Daar ben ik uiteraard zeer tevreden mee. Wat de race van vandaag betreft, is deze 7e plaats een uitstekend resultaat. Met een extra ronde was zelfs 6e plaats binnen handbereik omdat ik Lando [Norris] had ingehaald. Ik heb deze twee laatste jaren met Fernando zeer gewaardeerd en ik wens hem het allerbeste toe voor volgend jaar. Hij zal altijd een legende voor dit team en deze sport zijn, en ik kijk ernaar uit om met hem de strijd aan te gaan in 2023. Nu is het tijd voor een rustpauze voordat we opnieuw voorbereidingen zullen treffen voor het komende jaar."

 


Fernando Alonso – Start 10e / Finish: opgave: "Helaas moesten we vandaag opnieuw opgeven, hoewel we voluit voor de punten gingen en we eigenlijk op ons gemak waren. Maar het belangrijkste is dat het team de 4e plaats in het kampioenschap voor constructeurs in handen heeft. Dat was dit weekend ons doel. Dus proficiat aan iedereen van het team om dit waar te maken. Dit weekend neem ik afscheid van het team en ik houd vooral goede herinneringen aan Alpine over. Ik heb negen jaar met dit team doorgebracht en won in het verleden twee kampioenschappen met Renault. Ik wens dan ook iedereen veel geluk toe in de toekomst."

 


Otmar Szafnauer, Team Principal: "In de eerste plaats een verdiende proficiat aan het BWT Alpine F1 Team voor dit fantastische resultaat: de 4e plaats in het kampioenschap voor constructeurs. Dat was het vooropgestelde doel aan het begin van het jaar en we hebben dit zeker verdiend: we waren zeer competitief en konden in de meeste races punten pakken. De verdienste gaat naar de teams in Viry en Enstone, die schitterend werk hebben verzet en een performante raceauto hebben afgeleverd. Uiteraard kenden we ups en downs, maar dit hoort nu eenmaal bij dit avontuur en we blijven voortdurend bijleren, ons verder ontwikkelen en als team groeien. Ik wil Fernando bedanken voor alle inspanningen die hij dit seizoen heeft geleverd en voor zijn geweldige prestaties die we nooit zullen vergeten. We wensen Fernando het allerbeste toe voor de toekomst. Proficiat ook aan Esteban, die zijn hoogste plaats in het klassement voor rijders heeft behaald. We kijken nu al uit naar wat hij volgend jaar zal laten zien. Maar eerst verdient het hele team een beetje rust na dit lange seizoen. Ik ben er zeker van dat we in 2023 uitgerust en vastberaden zullen terugkeren om onze doelen na te streven."

 


Laurent Rossi, CEO van Alpine: "Proficiat aan het hele team voor deze 4e plaats in het kampioenschap voor constructeurs na een felbevochten seizoen. We wisten dat de campagne moeilijk zou zijn, vooral door de grote wijzigingen in de reglementen en het feit dat we met een schone lei zijn gestart met onze conceptauto. Bedankt aan iedereen in Enstone en Viry voor jullie voortdurende inspanningen waarmee we het hele jaar konden evolueren. De 4e plaats was ons doel. We zijn dus zeer tevreden dat we dit vakje kunnen aankruisen en dat we dit doel hebben bereikt. Iedereen bij Alpine heeft zin in meer en is vastberaden om dit resultaat als een springplank te gebruiken voor volgend seizoen. We willen verder opklimmen naar de top. Nu gaan we even een pauze inlassen tijdens het tussenseizoen en we komen volgend jaar weer terug met een frisse focus op onze toekomst. Tot slot wil ik Fernando van harte bedanken voor zijn uitzonderlijke prestaties tijdens zijn vele jaren binnen ons team. We wensen hem veel geluk in het volgende hoofdstuk van zijn carrière."