13 november 2022

Het BWT Alpine F1 Team verlaat Brazilië met 14 extra punten op de teller: Fernando Alonso klom van de 17e naar de 5e plaats, terwijl Esteban Ocon de 16e positie inruilde voor de 8e. Het hele team zette een knappe prestatie neer op het oververhitte circuit van Interlagos.

 In totaal heeft het team nu 167 punten behaald in het kampioenschap voor constructeurs. Hiermee houdt het zijn 4e plaats dus stevig in handen.

 

 

Beide piloten hebben het uitstekende werk van het hele team ten volle benut tijdens deze race van 71 rondes. Esteban koos voor een strategie met twee stops (soft-medium-soft). Fernando daarentegen ging voor een gedurfde strategie met drie stops: zo won hij enkele plaatsen aan het einde van de race dankzij zijn switch naar soft banden.

 

 

Het team lag op koers om met beide auto's in de top 10 te eindigen toen een virtuele safety car werd ingezet. Deze werd in een echte safety car omgezet na de stop van Lando Norris in bocht 10 in de 50e ronde. Dit zorgde voor een spectaculaire finale: Esteban maakte een briljant inhaalmanoeuvre op Sebastian Vettel en Valtteri Bottas, en eiste zo de 8e plaats op. Fernando kon Esteban in bocht 10 inhalen en zette de achtervolging in op zijn voorliggers. De Spanjaard wist vervolgens Sergio Perez te kloppen en pakte zo de 5e plaats en de bijbehorende 10 punten toen hij onder de geblokte vlag doorreed.

 


Esteban Ocon - Start P16 / Finish P8: "Vandaag behaalden we een uitstekend resultaat voor het hele team. Ik ben heel blij met onze race. Beide auto's hebben de verschillende strategieën ten volle benut en we hebben 14 punten gesprokkeld voor de laatste race van het seizoen. Fernando en ik wisten ons beiden goed te herpakken. Alle lof gaat naar ons team, dat deze race perfect heeft uitgevoerd. We wisten dat we vandaag op ons beste niveau moesten rijden na de teleurstelling van gisteren. En dat is precies wat we gedaan hebben. Het seizoen is nog niet voorbij: we hebben nog één race te gaan. We gaan door tot de finish in Abu Dhabi."

 

 

Fernando Alonso - Start P17 / Finish P5: "We reden vandaag een zeer goede race hier in São Paulo. De wagen was zeer competitief en door onze racestrategie zaten we niet gelijk met de meeste van onze rivalen. Aan het einde kreeg ik nieuwe banden onder de safety car. Hiermee konden we tot vooraan het peloton doorstoten. Ik heb Sergio [Perez] ingehaald, en daarna probeerde ik ook Charles [Leclerc] nog in te halen, maar hij was me te snel af. Gisteren hebben we een fout gemaakt. Esteban en ik raakten elkaar en wilden daarom vandaag ons uiterste best doen voor het team. We hadden deze punten nodig voordat we richting Abu Dhabi trekken. We hebben nog één race te gaan en daar wil ik alles uithalen."

 

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "Gisteren beleefden we een van onze slechtste dagen in het seizoen, maar vandaag was zeker weten een hoogtepunt. Proficiat aan het hele team, onze twee fabrieken in Viry en Enstone, alsook aan iedereen op het circuit, maar ook aan onze piloten voor hun fantastische inspanning deze zondag. Dankzij jullie konden we 14 punten sprokkelen. En vooral: we konden onze vierde positie in het kampioenschap voor constructeurs verzekeren. De race verliep zeer vlot en beide piloten reden een zeer goed tempo, waardoor ze dichter bij de top 10 konden komen. Esteban volgde een strategie met twee stops. Hij kon de soft banden bij de start maximaal benutten. Fernando had een strategie met drie stops, met als doel om aan het einde van de race met nieuwe soft banden te kunnen aanvallen. Dat werkte goed voor Esteban, die vlotjes naar de top 10 opklom, maar ook voor Fernando, die aan het einde van de race kon profiteren van de virtuele safety car en daarna van de echte safety car om op een indrukwekkende manier een aantal auto's voorbij te steken en naar de 5e plaats door te stoten. Het kampioenschap is pas afgelopen wanneer de geblokte vlag in Abu Dhabi valt. We blijven ons concentreren en treffen de gebruikelijke voorbereidingen voor volgend weekend. We zullen het beste van onszelf geven opdat onze beide auto's het seizoen zo goed mogelijk kunnen afsluiten."