"Open de deur en ondersteun diversiteit door alle vrouwen wereldwijd te tonen wat ze kunnen, in een wereld die ook van ons is, door hen te laten strijden met mannen en een plek op het podium te helpen veroveren" – Aseel Al-Hamad.

 

 

Aseel Al-Hamad beschikt over een rijkgevuld en lang palmares met betrekking tot de bevordering van diversiteit in de automobielsector, zowel in Saoedi-Arabië, als op internationaal niveau. In 2017 was ze de eerste vrouw die werd benoemd in de Raad van Bestuur van de Automobielfederatie van Saoedi-Arabië. Daarnaast is ze actief in de Internationale Automobielfederatie en vertegenwoordigt ze Saoedi-Arabië in de Women In Motorsport Commission van de FIA. We nodigden haar samen met haar fotograaf Thamer Fuad Ossra uit om ons de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023 te laten beleven door haar ogen en om te spreken over het belang van de autosport in haar land.

 

 

"De autosport is één van de sporten die de grootste groei kent in Saoedi-Arabië", vertelt Aseel. Vroeger was het één en al voetbal dat de klok sloeg, maar niemand kende de Formule 1. Dankzij de F1, Dakar, de Formule E en alle lokale kampioenschappen van het land, hebben we onze maatschappij nu geleerd wat de automobielsport is. Jongeren halen er heel wat inspiratie uit. Vroeger droomden de nieuwe generaties enkel van voetbal, terwijl ze zich tegenwoordig steeds vaker bezighouden met karting om uit te groeien tot professioneel coureur."

 

 

In slechts vijf jaar tijd, kende de automobielsport een exponentiële groei in Saoedi-Arabië. In 2023 verwelkomde de derde editie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië die in het Koninkrijk werd georganiseerd, meer dan 150.000 toeschouwers, waarvan 30% vrouwen.

 

 

Deze sterke groei deed zich voor in de periode van vijf jaar na de opheffing van het rijverbod voor vrouwen. In 2018 vierde Aseel het Regeringsbesluit door achter het stuur te kruipen van een Lotus Renault E20 en als eerste vrouw uit Saoedi-Arabië deel te nemen aan de Grand Prix van Frankrijk in Castellet. Ze kroop opnieuw achter het stuur van een F1-wagen tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2022, samen met Abbi Pulling van de Alpine Academy en werd zo de eerste vrouw die met een F1-wagen reed in haar thuisland.

 

 

Dit jaar was Aseel te zien tijdens twee podiumceremonies voor de twee afgelopen manches van het FIA Formula 2 Championship, waar ze afgelopen zondag Jack Doohan, coureur van de Alpine Academy en reserverijder van het BWT Alpine F1 Team, de trofee voor de tweede plaats voor lange afstanden mocht overhandigen.

 

 

"Vrouwen worden nog steeds ondervertegenwoordigd in de autosport", verklaart Aseel. "Het is een internationale kwestie. Wereldwijd beschikt slechts 2,5% van de vrouwen die actief zijn in de autosport over een licentie. Als we een vrouw zien meedraaien in de competitie, voelen we meteen een enorm gevoel van trots en dat geldt eens te meer als ze afkomstig is uit Saoedi-Arabië, aangezien het voor ons een hele nieuwe wereld is. Vrouwen kruipen hier nog maar enkele jaren achter het stuur. Ze zijn er nog niet aan gewend. Het is dan ook een echte bevestiging en transformationele verandering om iemand die dankzij Renault en Alpine heeft deelgenomen aan de Formule 1 op het podium te zien staan om een trofee uit te reiken"

 

 

Tijdens het weekend kreeg Aseel de kans om met verschillende leiders uit de autosport uit Saoedi-Arabië te spreken en velen van hen zijn vrouwen. Ze blijft haar platform en positie gebruiken om zichzelf te uiten in de strijd voor meer diversiteit in onze sector, zowel in Saoedi-Arabië als op internationaal niveau.

 

 

"Ik ben ervan overtuigd dat we heel wat dingen kunnen verwezenlijken in de komende jaren", zegt ze. "Dit is nog maar het begin."

 

 

Bekijk onderstaande galerij om de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023 te ontdekken door de ogen van Aseel Al-Hamad.