Het BWT Alpine F1 Team kondigt met trots aan dat de Fédération Internationale de l'Automobile hen het driesterrenlabel heeft toegekend van haar accreditatieprogramma voor het milieu voor de sites van Enstone en Viry-Châtillon.

 

 

Het doel van het FIA accreditatieprogramma voor het milieu is om belanghebbenden in autosport en mobiliteit over de hele wereld te helpen hun milieuprestaties te meten en te verbeteren.

 

 

De impact van het team op het milieu werd tijdens een officiële audit onderzocht. Die audit vond afgelopen december plaats op de site van Enstone. Voor de site van Viry-Châtillon, die al ISO 14001-gecertificeerd is, was er een audit op afstand. De FIA beoordeelde de beste praktijken van de renstal op verschillende gebieden zoals energieverbruik, biodiversiteit en totale koolstofuitstoot.

 

 

Dankzij de verschillende ecologische initiatieven die werden genomen, kreeg het BWT Alpine F1 Team het hoogste niveau van accreditatie toegekend. Dit bewijst ook de vooruitgang op bepaalde vlakken zoals de invoering van een doeltreffend milieubeheersysteem of operationele maatregelen waarbij het team betrokken is. Zo zijn er bijvoorbeeld zones ingericht waar geen flessen zijn toegelaten, zowel op het circuit als in Enstone, dankzij de steun van titelpartner BWT. Dit label legt ook de nadruk op het feit dat de site van Enstone gebruikmaakt van hernieuwbare energie voor het dagelijkse energieverbruik van de fabriek (sinds 2004). Ook de site in Viry-Châtillon, die sinds 2011 ISO 14001 is gecertificeerd, werkt dagelijks aan het verminderen van zijn milieu-impact. Voorbeelden daarvan zijn bio-afval sorteren, geen plastic wegwerpbekertjes gebruiken en de hoeveelheid oplosmiddel die wordt gebruikt voor de reiniging van onderdelen, met 95% verminderen. Naast de uitgevoerde acties toont de accreditatie de vlotte samenwerking tussen de teams op beide locaties. Ze delen feedback en goede praktijken en reflecteren samen over de initiatieven die op beide sites worden genomen.

 

 

 

Otmar Szafnauer, team principal van het BWT Alpine F1 Team: "We zijn verheugd om onze Three-Star Environmental Accreditation te mogen bekendmaken. Dit is een grote stap voorwaarts in ons ecologisch traject. Momenteel werken we aan het behalen van het ISO 14001-certificering voor de vestiging in Enstone. Dit kadert binnen de duurzaamheidsstrategie van Alpine. We zetten ons volop in voor koolstofneutrale fabrieken en kijken ernaar uit om in de nabije toekomst nog meer positieve mijlpalen bekend te maken."

 

 

Bruno Famin, Executive Director van het BWT Alpine F1 Team in Viry-Châtillon: "We zijn trots op de voortdurende ecologische inspanningen in Viry-Châtillon: De driesterrenaccreditatie van de FIA beloont ons voor onze harde inspanningen. Tegelijkertijd blijven we acties ondernemen om onze ecologische impact te verminderen en om bij te dragen aan de duurzaamheidsstrategie van Alpine. Dit is ook het resultaat van de samenwerking met de Enstone teams ten voordele van het BWT Alpine F1 Team en, meer algemeen, voor het merk Alpine."

 

 

Felipe Calderón, voorzitter van de Commissie voor het milieu en duurzame ontwikkeling van de FIA: "Ik wil het Alpine F1 Team feliciteren omdat het met drie sterren de hoogste accreditatie van de FIA heeft behaald. Het vergt een grote inzet van iedereen om dit te behalen: autocoureurs, ingenieurs, mecaniciens, directeurs, investeerders, kortom alle medewerkers van de renstal. Het team heeft laten zien dat het de beste praktijken in zijn operationele activiteiten toepast en heeft grote plannen om dit beleid in de toekomst voort te zetten.
Belanghebbenden uit de Formule 1-teams en de autosport in het algemeen hebben zich volledig ingezet voor dit belangrijke programma. Dit vormt volgens ons een uitstekende basis voor de ontwikkeling van hun milieubeheersystemen. Hun belang zal alleen maar toenemen. Daarom moeten we blijven voortbouwen op het platform waarover we beschikken, om leiders en pioniers te zijn in de activiteiten en technologieën die we dagdagelijks gebruiken."