05 april 2023

Vijf coureurs van de Alpine Academy waren aanwezig op het Albert Park Circuit in Melbourne tijdens een weekend vol contrasten voor de derde manche van het Formule 2-seizoen en de tweede op de Formule 3-kalender. Beide races werden georganiseerd in het kader van de Grand Prix van Australië.

 

 

Jack Doohan (Invicta Virtuosi Racing) haalde een mooi tempo in de Formule 2 in zijn geboorteland en zette de snelste tijd neer in de vrije trainingen met meer dan drie tienden van een seconde voorsprong.

 

 

Door een late terugkeer naar de garage en een onfortuinlijke rode vlag kon hij zijn laatste kwalificatiepoging helaas niet afronden. Daardoor stond hij voor beide races op de 15e plaats op de grid. De sprintrace begon positief voor Jack, die oprukte in het peloton maar daarna vroegtijdig uitviel door een contact met Juan Manuel Correa.

 

 

Op zondag vond de Australiër opnieuw inspiratie en maakte hij een comeback. Hij klom op van de vijftiende naar de achtste plaats, goed voor 4 punten ondanks een lekke band linksachter en twee pitstops.

 

 

Victor Martins (ART Grand Prix) schitterde vrijdag wederom in de kwalificaties met een snelste rondetijd van 1’45’’736. Hij plaatste zich als derde, op amper vier milliseconden van zijn teamgenoot Theo Pourchaire die net voor hem eindigde.

 

 

Met een achtste plaats op zaterdag was Victor nog in de race voor punten. Totdat de eerste regendruppels uit de lucht vielen. Daarna vervolgde hij zijn race op de gegroefde banden onder het safety car regime. Met een eindsprint van twee ronden slaagde de Fransman er niet in om nog op te klimmen in de stand voor het zwaaien van de geblokte vlag. Hij moest genoegen nemen met de vijftiende plaats.

 

 

Ondanks een goede start vanaf de derde plaats op zondag, viel hij terug in het klassement door een geblokkeerd wiel in de twaalfde bocht. Uiteindelijk eindigde de debutant als zestiende. Hoewel hij nogmaals zijn solide tempo toonde, werd hij er niet voor beloond.

 

 

Gabriele Minì (Hitech) daarentegen beleefde een uitmuntende week door regelmatig in de top tien te eindigen en een eerste podiumplaats binnen de categorie te bemachtigen op zondag. Gabriele, die zich op vrijdag als derde had gekwalificeerd, startte op de tiende positie in de omgekeerde gridsprint en werkte zich op naar de vierde plaats.

 

 

Hij had een vrij eenvoudige zondag. De Italiaan startte als derde en eindigde op dezelfde positie na een mooie verdediging in de DRS-zone. Met tweeëntwintig rondes op de teller, klom Gabriele naar de vierde plaats in het FIA Formule 3 Championship.

 

 

Nikola Tsolov (ART Grand Prix) had een moeilijk weekend in Melbourne nadat hij zich door een rode vlag als vijftiende kwalificeerde. Met vier interventies van de safety car in de sprint van zaterdag was het nog moeilijker om hogerop te raken onder een groene vlag. Door de diskwalificatie van de drie MP Motorsport bolides raakte hij toch onderin de top tien. Na een goede start op zondag eindigde de Bulgaar op de eenentwintigste plaats nadat hij door enkele incidenten in de stand zakte.

 

 

Sophia Flörsch en haar PHM Racing team profiteerden van het weekend om verschillende elementen van de bolide uit te testen. Ze slaagden erin enkele posities op te schuiven. Sophia werd 25e in de kwalificatie op vrijdag en zette de aanval in beide races stevig in. Ze eindigde zestiende en achttiende. De Duitse was sneller dan haar teamgenoten en kijkt nu uit naar de komende testdagen voor de rest van het seizoen.

 

 

Over het algemeen behaalden de coureurs van de Alpine Academy matige resultaten, maar door hun ritme en toekomstige kansen om vooruitgang te boeken hebben ze het nodige vertrouwen voor de vierde afspraak van het FIA Formule 2 Championship in Azerbeidzjan en de derde race van het FIA Formule 3 Championship in Imola.

 

 

Jack Doohan (Invicta Virtuosi Racing): "Het was geen ideaal weekend. We waren heel snel in de trainingen en eindigden drie tienden voor alle anderen. Ik voelde me echt op mijn gemak en had een goed gevoel achter het stuur. We eindigden de meeste kwalificaties in de top drie. We leken sterk, maar zijn waarschijnlijk iets te laat teruggekeerd. De coureurs die eerder terugkeerden, slaagden erin een betere tijd neer te zetten, en zo vielen we buiten de top tien nog voordat we uit de pits kwamen. Ik reed een geweldige ronde waardoor ik mogelijks weer kon meedingen voor de pole position, maar door de rode vlag kon ik de ronde helaas niet uitrijden. Daardoor eindigden we vijftiende. Jammer genoeg haalden we niet onze positie en werden we geëlimineerd voor de sprintrace hoewel we eindigden als twaalfde. Ondanks een goede start op zondag met een tegengestelde strategie, had ik links achteraan een lekke band door een mooi manoeuvre te maken. Daardoor moesten we twee keer naar de pits en verloren we 25 tot 30 seconden. Toch ben ik heel blij met onze comeback op de achtste positie waardoor we vier punten konden sprokkelen."

 

 

Victor Martins (ART Grand Prix): "Het was een matig weekend voor mij. We toonden opnieuw een uitstekend ritme in de kwalificaties en streden voor de pole position in natte weersomstandigheden, wat ik in de Formule 2 nog niet had meegemaakt. We waren snel in beide races, en maakten kans op een podiumplaats op zondag, maar een nieuwe fout kwam ons duur te staan. We moeten onze prestaties nu grondig analyseren en problemen zo snel mogelijk zien op te sporen om onze prestaties beter aan onze balans te koppelen. Want we weten dat we veel punten kunnen pakken! Maar nu focussen we op wat er voor ons ligt en dat is de race in Bakoe."

 

 

Gabriele Minì (Hitech Racing): "Over het algemeen was het een positief weekend. We waren zeer snel in de vrije trainingen, en hoewel we iets tekort kwamen in de kwalificaties, zijn we er toch in geslaagd om in de top 3 te eindigen. Tijdens de sprint hebben we alles op alles gezet om van de tiende naar de vierde plaats op te klimmen. Dat was echt goed gedaan. We werden derde in de lange race. We probeerden om de eerste twee auto's in te halen, maar dat was moeilijk aangezien ons ritme iets wegzakte. Daarom heb ik mijn positie verzekerd. Ik heb de indruk dat we het beste van onszelf hebben gegeven. Over het algemeen was het weekend zeker positief. Dus we moeten blijven pushen en hard werken om het in de komende races nog beter te doen."

 

 

Nikola Tsolov (ART Grand Prix): "Voor mij was het een moeilijk weekend in Melbourne omdat ik twee keer als vijftiende moest vertrekken. Tijdens de sprintrace op zaterdag maakten we enkele fouten tijdens de interventies van de safety car. Daardoor werden mijn banden koud voor de herstarts en kon ik maar moeilijk opklimmen in de tussenstand. Toch eindigde ik slechts op één plaats van de punten. Op zondag heb ik veel beter gereden. Ik kon een goede start maken en voor punten strijden, maar helaas raakte ik betrokken bij veel onvermijdelijke incidenten. We kijken nu uit naar de volgende testdagen, zodat we een stap voorwaarts kunnen zetten. Hopelijk kan ik in de derde race in Imola vooraan in het peloton starten."

 

 

Sophia Flörsch (PHM Racing): "ik vond het fantastisch om in Australië te zijn. Het Albert Park Circuit is supercool en snel, en het was fantastisch om te zien hoeveel fans er deze week aanwezig waren. Het ritme tijdens de race zat niet helemaal goed. Daarom was het belangrijk om de finish te halen en enkele dingen met de auto uit te proberen. We zijn als vierentwintigste in beide manches gestart en eindigden op de zestiende en de achttiende plaats, terwijl we het hele weekend de beste van het team waren. We onthouden positieve punten maar weten ook dat we moeten blijven werken tijdens de tests die staan gepland over twee weken. We willen er dan ook het maximum uithalen om ons voor te bereiden op de derde ontmoeting in Imola."