20 mei 2022

Autocoureurs Esteban Ocon en Fernando Alonso vertellen samen met Team Principal Otmar Szafnauer over hun belevingen in de Grand Prix van Spanje, de zesde race van het Formule 1 seizoen 2022.

Otmar Szafnauer:

"In de eerste plaats willen we punten scoren met beide wagens. Daar zijn we sinds de eerste race van dit seizoen nog niet in geslaagd. Als we dit jaar onze doelen willen bereiken, is dit een minimumvereiste voor de resterende Grands Prix. Onze racewagen is competitief, dat laten we voortdurend zien, en het is nu heel belangrijk dat we dit veelbelovende tempo zondag ook in punten kunnen omzetten. Uiteraard willen we na Miami weer een betere race zonder problemen rijden. Maar we hebben enkel invloed op wat er voor ons ligt. Dit is dus ons doel in Barcelona en onze twee coureurs zijn er helemaal klaar voor om het beste van zichzelf te geven."

Esteban Ocon:

"Barcelona is een van de circuits die alle teams en coureurs op hun duimpje kennen. We testen en racen er nu al een tijdje, maar dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen meer zijn, zoals bij elk ander circuit. De eerste twee delen gaan snel en kunnen lastig zijn. De banden spelen hier een sleutelrol. In het laatste deel aan lage snelheid voel je normaal een verlies van grip aan het einde van de ronde als de banden oververhit raken. Over het algemeen is het vrij moeilijk om op het circuit van Barcelona in te halen. Maar op het lange rechte stuk bergafwaarts is het DRS-systeem een krachtig wapen, waardoor dit dus een belangrijk deel van het circuit is. Hierdoor zijn de kwalificaties en racestrategie cruciaal om een goede positie te halen. Vorig jaar haalde ik de vijfde plaats in de kwalificaties. Ik hou van dit circuit en we weten dat we hier competitief uit de hoek kunnen komen."

Fernando Alonso:

"Ik rij al heel wat jaren in Barcelona en ken het circuit en de omgeving dus best goed. Op dit circuit kan je echt zien waar je wagen binnen de hiërarchie staat. Hier vinden ook al vele jaren de wintertests plaats. Inhalen is niet gemakkelijk, en daarom is een goede kwalificatie dus heel belangrijk. Zonder safety car of een ongebruikelijk voorval is het moeilijk om een positie naar voren te schuiven. Dit jaar konden we ons goed kwalificeren en ik hoop dus dat we net zo goed presteren als de voorbije zaterdagen en een probleemloze race kunnen rijden."

Meer weten over de Grand Prix van Spanje

Circuit:

Lengte van het circuit: 4,675 km
Raceafstand: 308,424 km

De eerste race vond plaats in 1991.
Diende als start en finish voor de wielerwedstrijden op de Olympische Zomerspelen van 1992. Is een van de meest milieuvriendelijke circuits ter wereld.
Het circuit van Barcelona-Catalunya onderging doorheen de jaren verschillende veranderingen. De meest opvallende daarvan was de integratie van een langzame chicane voor de laatste bocht om de coureurs een extra inhaalmogelijkheid te bieden.

Coureurs en team:

De racewagens van Renault behaalden 10 polepositions, 12 overwinningen, 524 punten en 8 snelste rondes tijdens de Grand Prix van Spanje.
Fernando Alonso behaalde een onvergetelijke overwinning in 2006, in de kleuren van het Renault F1 Team, voor een dolenthousiast publiek. In 2013 slaagde hij hier een tweede keer in.
Esteban Ocon won 12 plaatsen tijdens de Grand Prix van Miami. Een hoogtepunt in zijn carrière. Esteban eindigde als vijfde in Barcelona in 2017, het beste resultaat van zijn eerste seizoen in de Formule 1.

Vorig jaar scoorde Alpine twee punten tijdens de Grand Prix van Spanje dankzij het strijdlustige optreden van Esteban. Vanaf de vijfde startplaats werd hij negende.

De Alpine Academy en geaffilieerde coureurs:

- Jack Doohan kwalificeerde zich als derde in Imola hoewel hij voor het eerst op dit circuit reed.  Jack eindigde op de tweede plaats in Barcelona tijdens zijn campagne van 2021 in het FIA Formula 3 Championship.

- Olli Caldwell behaalde in Imola zijn beste resultaat van het seizoen tot nu toe, met een 13e plaats. Olli won in Barcelona in 2021 en pakte daarmee zijn eerste Formule 3-zege.

- Caio Collet heeft in Barcelona drie keer op het podium gestaan. De laatste keer was in de openingsrace van het Formule 3-kampioenschap vorig seizoen.

- Victor Martins scoorde twee keer punten in Imola, waaronder een tweede plaats in de sprintrace. Victor heeft in zijn carrière maar liefst acht podiumplaatsen in Barcelona op zijn naam staan, waaronder zes zeges en twee opeenvolgende overwinningen in hetzelfde weekend.

- Abbi Pulling heeft 20 punten na de eerste race van de W Series 2022. Nooit eerder begon Abbi zo goed aan een raceseizoen.
Met haar tweede plaats in Miami zet Alice Powell opnieuw een puike prestatie neer. In elk W Series-seizoen stond ze minstens één keer op het podium.