31 maart 2023

Afgelopen vrijdag startte het BWT Alpine F1 Team het weekend van de Grand Prix van Australië in wisselende omstandigheden, met twee sterk verstoorde eerste vrije trainingssessies op het Albert Park Circuit in Melbourne.

 

 

Esteban Ocon eindigde op de zesde plek en Pierre Gasly op de tiende na deze eerste dag waarin beide piloten zich opnieuw lieten opvallen op het circuit van 5,278 km lang. Dit jaar heeft het circuit een extra DRS-zone in de snelle sectie tussen bochten 8 en 9.

 

 

De twee sessies werden echter sterk verstoord en de actie op het circuit bleef beperkt, want beide coureurs van het team legden in totaal slechts 66 rondes af. Tijdens VT1 werd de rode vlag tien minuten lang gewapperd omwille van een probleem met het GPS-systeem voordat lichte regen het gebruikelijke programma van het team in VT2 verstoorde. Esteban en Pierre legden enkele rondes af op medium en harde banden, met één ronde op intermediate banden toen halverwege de sessie de eerste regendruppels begonnen te vallen.

 

 

De Vrije Trainingen 3 staan gepland voor morgen om 12.30 uur en deze zullen zeer belangrijk zijn om de afstellingen van de wagens te finetunen voor hun kwalificaties om 16.00 uur lokale tijd.

 

 

Esteban Ocon: "Het is altijd leuk om weer achter het stuur te kruipen in Melbourne, maar we moeten toegeven dat vrijdag zeer moeizaam is verlopen voor iedereen. Na enkele goede rondes op harde banden, werden de VT1 verstoord door een GPS-probleem dat iedereen op de grid hinderde en dat het racen op zachte banden zeer gevaarlijk maakte. Het verkeer was zeer intensief en de rode vlag wapperde al snel. In de namiddag konden we een goede run afleggen voordat de regen begon te vallen op de piste en het onmogelijk werd om te rijden op slicks terwijl de kwalificaties en race naar verwachting zouden worden gereden op een droge ondergrond. We moesten de beperkte verzamelde informatie dan ook zo optimaal mogelijk inzetten voor morgen en de Grand Prix van zondag."

 

 

Pierre Gasly: "Deze vrijdagsessie is goed verlopen en ik ben tevreden met de rondes die we konden afleggen. Het was alles behalve een soepele dag op het circuit met de rode vlag tijdens de eerste sessie en de regen tijdens de tweede sessie, dus hebben we nog heel wat werk voor de boeg voor de sessie van morgen en we moeten beslissingen nemen over de afstellingen van de wagen. Ik voelde me goed achter het stuur en ik denk dat we in een goede positie verkeren voor de rest van het weekend. Voor zaterdag en zondag wordt droog weer voorspeld, dus we moesten zoveel mogelijk informatie halen uit de Vrije Trainingen 3 om een goede positie te verwerven voor de kwalificaties in de namiddag."

 

Pat Fry, Technical Director: "Vandaag werd de sessie sterk verstoord door de rode vlaggen in VT1 en de regen in VT2. Dat had een invloed op ons programma en heeft ertoe geleid dat we veel minder gegevens konden verzamelen over de afstellingen van de wagen en de gedragingen van de banden met verschillende hoeveelheden benzine in de wagen dan gewoonlijk. Alle teams hebben echter dezelfde hinder ervaren. De vrije trainingen 3 van morgenmiddag zijn dan ook een cruciale sessie om de bolides te finetunen. Rekening houdend met de onderbrekingen van vandaag, zal iedere ronde in de vrije trainingen belangrijk zijn en we moeten onze tijd op het circuit optimaliseren om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen tijdens deze sessie."