28 oktober 2022

Jack Doohan van het BWT Alpine F1 Team maakte dit weekend zijn debuut in de Grand Prix. De Australiër nam het stuur van Esteban Ocon over en kwam deze vrijdag in actie tijdens de eerste vrije trainingen in Mexico.

 

 

Tijdens deze sessie van een uur legde Jack dertien rondes met harde banden af op de 4,304 km lange Autodromo Hermanos Rodriguez. Zijn beste tijd bedroeg 1'24''615.

 

 

De sessie van de Alpine Academy-piloot werd echter ingekort toen het team een probleem met het vermogen ontdekte. Hij moest uit voorzorgen naar de garage.

 

 

Het team heeft de motor vervangen voor de tweede vrije trainingen, waarin Esteban het stuur weer overnam. Esteban eindigde de sessie op de derde plaats met een tijd van 1'21''177. De rest van de sessie gebruikte Esteban, net als Fernando, de prototypebanden 2023 van Pirelli.

 

 

De derde vrije trainingen starten om 12 uur lokale tijd. Om 15 uur is het tijd voor de kwalificaties.

 


Esteban Ocon: "Het was goed om op dit moeilijke circuit te kunnen testen: er is vrij weinig grip en er zijn lange rechte stukken met moeilijke bochten. Ik heb zelf niet gereden tijdens de VT1, maar Jack nam het van me over. Ik zat eerder al op zijn plaats, dus proficiat aan hem voor zijn eerste sessie. In de tweede vrije trainingen legden we een groot aantal rondes af en konden we veel informatie verzamelen. De sessie werd kort onderbroken maar we hebben veel gegevens die we vanavond zullen analyseren; Ik kan niet wachten om te zien wat we de volgende twee dagen gaan doen."

 


Fernando Alonso: "We hebben vandaag een goede trainingssessie afgelegd. Het is fijn om hier opnieuw in Mexico te zijn. Het circuit van Mexico kent verschillende gripniveaus en door de hoogte is er meer druk voor de auto en de piloot. We moeten de auto bijstellen en ons aanpassen aan de moeilijke omstandigheden waarmee we ongetwijfeld dit hele weekend worden geconfronteerd. Over het algemeen hebben we ons programma van vrijdag kunnen afwerken. We zijn er zeker van dat we morgen een goed resultaat zullen neerzetten."

 

 

Jack Doohan: "Voor mij waren de eerste vrije trainingen een fantastische ervaring. Dankjewel aan Alpine om me deze kans te geven. Ik had me op voorhand goed voorbereid op dit moment, vooral door samen te werken met de ingenieurs in Enstone en op het circuit, maar ik heb ook veel tijd in de simulator doorgebracht. We dachten meer rondes te kunnen afleggen, maar helaas moesten we eerder dan voorzien stoppen door een klein probleem met de auto. Dat gebeurt nu eenmaal in de autosport, maar voor mij was het een onvergetelijke ervaring dat ik hier 13 rondes tijdens een Grand Prix-weekend heb mogen rijden. Ik kijk er enorm naar uit om dit weekend meer te kunnen bijleren met het team en hoop dat Esteban en Fernando punten zullen scoren."

 


Alan Permane, sportief directeur: "Jack heeft vandaag uitstekend werk geleverd voor zijn eerste officiële sessie in de Formule 1. Het circuit van Mexico is niet gemakkelijk, zeker niet om te starten. Hij heeft dat heel goed gedaan. Jammer genoeg liep de sessie sneller af dan verwacht door een probleem met het motorblok. Maar tijdens de vrije training had hij een goed tempo. Hij kon de snelheid elke ronde wat opdrijven en dat heeft ons veel informatie opgeleverd. Fernando had een vlekkeloze trainingsdag. De auto gedroeg zich perfect tijdens beide trainingssessies. Esteban kon zijn programma met racebanden niet volledig afwerken door een rode vlag halverwege en het testen van de Pirelli prototypes. Maar we hebben voldoende gegevens om ons op de rest van het weekend voor te bereiden. Ons doel is, zoals altijd, om met beide piloten in de top 10 te eindigen."