26 augustus 2022

Na de zomerstop in de Formule 1 hervat het BWT Alpine F1 Team de competitie in Spa-Francorchamps, waar dit weekend de Grand Prix van België wordt gereden.

 


Fernando Alonso eindigde op de zevende plaats en Esteban Ocon op de zestiende plaats na een regenachtige dag op het 7,004 km lange circuit in de Ardense bossen.

 


Beide piloten konden profiteren van de kleine wijzigingen aan de A522: vooral de luchthappers achteraan en de uiteinden van de vloer werden aangepast.

 

De eerste vrije training van Esteban werd onderbroken door een probleem aan de transmissieas. Deze moest dus voor de VT2 worden vervangen.

 

Beide piloten reden een productieve tweede training, ondanks een flinke regenbui die hen verhinderde om in de laatste 10 minuten een goede tijd neer te zetten. Fernando eindigde op de zevende plaats met een tijd van 1'46''975 en Esteban op de zestiende dankzij een rondetijd van 1'47''944.

 

Esteban Ocon: "Het voelt fantastisch om na de zomerstop weer te kunnen racen. En op dit legendarische circuit eens te meer. Deze vrijdag was niet zo eenvoudig. In het begin van de eerste vrije trainingen hadden we een probleem met de transmissieas. Daardoor misten we dus het grootste deel van de trainingssessie. Tijdens de tweede vrije trainingen speelde het weer ons parten. Hierdoor zijn we er niet in geslaagd om ons programma op een vlotte manier af te werken. Over het algemeen is er nog werk aan de winkel, maar we hebben vandaag voldoende gegevens verzameld om te analyseren. We hebben nog heel wat voor de boeg dus!"

 

Fernando Alonso: Allereerst wil ik zeggen dat het goed is om weer terug te zijn! Een Formule 1 rijden in Spa-Francorchamps geeft je altijd een adrenalinekick. Het was dan ook een plezante vrijdag. De wijzigingen aan het circuit veranderen de situatie niet echt, maar bieden vooral veiligere doorgangen. Het weer was niet stabiel genoeg om de banden te testen. Omwille daarvan moeten we morgen tijdens de derde vrije trainingen nog enkele zaken bestuderen. Onze wagen rijdt heel aangenaam op dit circuit, dus we hopen dat we dit weekend opnieuw sterk uit de hoek komen."

 

Pat Fry, Technical Director: "De twee sessies van vandaag werden verstoord door de regen, wat ons programma ietwat in de war stuurde. Gezien de omstandigheden kunnen we stellen dat onze wijzigingen werken zoals voorzien en dat onze rondetijden veelbelovend zijn. Esteban stootte deze ochtend op een probleem. Dit is ondertussen onderzocht en opgelost. Het brengt de rest van de weekend niet in het gedrang. Bij de wagen van Esteban hebben we het motorblok volledig vervangen, net zoals een aantal andere teams deden. Door de lengte van het circuit en de samenstelling ervan is de impact minimaal. De rest van het weekend zou er minder regen zijn. We kijken al enorm uit naar een iets traditionelere zaterdag en zondag."