01 oktober 2022

BWT Alpine F1 Team heeft de kwalificaties van de Grote Prijs van Singapore afgesloten met de wagen van Fernando Alonso op de vijfde plaats en die van Esteban Ocon op de achttiende. De sessie onder de lichten van de Marina Bay werd bemoeilijkt door het opdrogende circuit.


Dankzij een sensationele prestatie van Fernando in Q3 naderde hij tot op een zucht van de eerste startrij. Zijn rondje afgelegd in 1'49''966 leverde hem uiteindelijk de vijfde plaats op de startgrid op. In twee keer wist Fernando zich naar de top van de hiërarchie te werken door optimaal gebruik te maken van het opdrogende wegdek, tijdens de derde en laatste fase van een boeiende kwalificatie.


Na de intense regen eerder op de dag, die er de oorzaak van was dat de derde vrije oefensessie met 30 minuten werd ingekort, bleef het circuit de hele avond nat en waren er geen tekenen dat het snel zou opdrogen.


Esteban kon geen snelle tijd realiseren en eindigde Q1 op de achttiende plaats, nadat hij de hele sessie op intermediate banden had rondgereden. Fernando realiseerde de negende tijd, en kwalificeerde zich vervolgens voor de derde fase op de vijfde plaats. Ook zijn wagen was uitgerust met intermediate banden.


Voor Q3 droogde de piste eindelijk op en werd het merendeel van het peloton voor het eerst deze dag uitgerust met zachte banden. Fernando verbeterde zijn tijd - ronde na ronde - van 1'52''520 naar 1'49''966. Daarmee realiseerde hij de vijfde tijd.

 


Esteban Ocon – P18 / 1'56''337: "Langs mijn kant was het een moeilijke kwalificatie en ik ben teleurgesteld dat het al tijdens Q1 misliep, vooral omdat we van bij het begin van het weekend het goede ritme te pakken hadden. Ik merkte een probleem met de remmen en dat had een impact op onze sessie vandaag. Positief is dat de wagen competitief is en de doelstelling is nu hier voordeel uit te halen om ons morgen een weg naar de punten te banen. Inhalen is moeilijk op dit circuit, maar zoals altijd zullen we er alles aan doen om als team een goed resultaat neer te zetten."


Fernando Alonso – P5 / 1'49''966: "Top 5 vandaag is een uitstekend resultaat. Ik denk dat we al het mogelijke hebben gedaan, in moeilijke omstandigheden. De toestand van het wegdek verandert voortdurend en je moet inschatten hoeveel grip je in de volgende bocht zal hebben. Ik heb vertrouwen in de wagen en dat is nodig op een stadscircuit als dit. Dat heeft mij geholpen bij het beoordelen van de omstandigheden en bij het bepalen van het goede moment om over te schakelen op slicks. Ik hoop dat de race morgen makkelijker verloopt, maar we zullen zien moeten afwachten wat de weergoden voor ons in petto hebben. We zijn maar twee plaatsen van het podium verwijderd, en als we geconcentreerd blijven en een degelijke start nemen, maken we een goede kans."


Alan Permane, sportief directeur: "Met een vijfde plaats voor Fernando en een achttiende voor Esteban, blijven we na de kwalificatiesessie van vandaag achter met gemengde gevoelens. Fernando heeft een foutloze sessie afgewerkt, en hij op alle vlakken fantastisch werk geleverd om tot dit degelijke resultaat te komen. Ik denk dat het nog beter kon, maar hij heeft zijn uiterste best gedaan en bevindt zich in een uitstekende positie voor de race van morgen. Esteban kreeg tijdens zijn laatste poging, toen de piste begon op te drogen, te maken met een probleem met de remmen. We gaan onderzoeken wat er is gebeurd. Een kwalificatiesessie die begon op een nat circuit en een wegdek dat gaandeweg opdroogt, vormen altijd een grote uitdaging. Alle eer komt toe aan heel het team voor een vlotte en goed georganiseerde sessie. Morgen zullen we er alles aan doen om met Fernando veel punten te scoren, en Esteban terug te brengen naar het heetst van de strijd, ook al beseffen we dat het voor hem een lastige wedstrijd wordt omdat inhalen hier zeer moeilijk is."