28 augustus 2022

Het BWT Alpine F1 Team eindigt in de kwalificaties van deze zaterdag in Spa-Francorchamps op de vijfde en zesde plaats dankzij respectievelijk Esteban Ocon en Fernando Alonso, maar ook door een mooie prestatie van het team.

 

Beide piloten plukten de vruchten van het uitstekende teamwerk en haalden een identiek resultaat als dat in de laatste race in Hongarije: Esteban kwalificeert zich als vijfde en Fernando als zesde. Bij elke snelle ronde profiteerden ze beiden om beurten van de aanzuiging door de wagen van hun teamgenoot in de eerste sectie.

 

In Q3 zette Esteban een tijd van 1'45''180 neer dankzij de slipstream van Fernando's wagen. Esteban deed hetzelfde voor hem en daardoor haalde Fernando op zijn beurt een tijd van 1'45''368. Morgen start Fernando vanaf de derde plaats aan deze race van 44 rondes. Dit dankzij enkele penalty's voor een motorwissel door bepaalde piloten, waaronder ook Esteban. Hij start als zeventiende.

 

Beide piloten zetten de hele dag een uitstekend racetempo neer en haalden vlotjes de Q1 met een negende plaats voor Esteban en een tiende plaats voor Fernando. Vervolgens stootten ze door naar Q2 met een zevende en achtste tijd. Fernando wist te profiteren van de slipstream door Estebans wagen en stelde zo een zevende Q3 op rij veilig.

 

Esteban Ocon: P5 / 1'45''180: "Het was een goede dag voor het team en ik ben heel tevreden over het resultaat. Deze namiddag zat alles mee. Het team leverde fantastisch werk aan de wagen en nam vandaag telkens weer de juiste beslissing. Dus dikke proficiat aan hen. Deze vijfde plaats is meteen ook mijn beste resultaat dit seizoen in de kwalificaties. Een beetje jammer van de penalty voor de startgrid van morgen, maar we hebben alles in huis om een goed resultaat neer te zetten. Fernando start op de derde plaats en ik zal er alles aan doen om zo hoog mogelijk op te klimmen in de race en enkele welverdiende punten voor het team mee te pikken. Ik kan niet wachten om te starten en om de Belgische fans een goede Grand Prix te bieden. Ze verdienen het!"

 

Fernando Alonso: P6 / 1'45''368: "Ik ben tevreden over onze prestatie vandaag. We staan met twee wagens in de top 6, dus dat is beslist een positief resultaat voor het team. We hebben elkaar tijdens de sessies geholpen en dat werkte uitstekend. Morgen zal spannend worden. Net als in Canada krijg ik een nieuwe kans om in de top 3 te starten. Ik hoop op een vlekkeloze race om deze positie te kunnen vasthouden. Maar we zullen ook de achtervolgers in het oog moeten houden, want daar starten enkele snelle wagens. We hopen op een vijfde of zesde plaats."

 

Alan Permane, sportief directeur: "Esteban is vijfde, Fernando zesde en vooral sneller dan onze tegenstanders: we kunnen alleen maar blij zijn met onze prestaties in de kwalificaties vandaag. Waar ik het meest trots op ben, is het teamwerk van iedereen vandaag, waaronder onze beide piloten. Iedereen leverde uitstekend werk door onze plannen perfect uit te voeren. Esteban moet morgen een penalty uitzitten voor de motorwissel. Hij start dus achteraan. Maar er zijn nog anderen die ook achteraan starten. Fernando start op de derde positie en heeft dus een geweldige kans om een goed resultaat te behalen. Er rijden nog snellere wagens achter ons, namelijk Max [Verstappen] en Charles [Leclerc]. Maar we blijven geconcentreerd op onze race en zijn alert om onze rechtstreekse concurrenten te verslaan. We zetten alles op alles om zo veel mogelijk punten te scoren in de race van morgen. Dat is ons doel en ik ben ervan overtuigd dat we met beide wagens punten kunnen pakken."