08 oktober 2022

Het BWT Alpine F1 Team start morgen op een gunstige positie tijdens de Grand Prix van Japan. Tijdens de felbevochten kwalificaties in Suzuka eindigt Esteban Ocon op een schitterende vijfde plaats, twee plaatsen voor Fernando Alonso.

 

 

Deze vijfde plaats is meteen ook het beste kwalificatieresultaat van dit seizoen voor Esteban, die zijn prestaties in Saoedi-Arabië en Hongarije evenaart.

 

 

Het team heeft dus een goede positie voor de race van morgen, die om 14 uur plaatselijke tijd zal starten. De weersvoorspellingen zijn wisselvallig, met een grote kans op regen.

 

 

Beide piloten klommen vlotjes op naar de top 6 tijdens de drie kwalificatiefasen. Ze behaalden de vierde en zesde plaats in K1, gevolgd door plaats twee en vier in K2.

 

 

In K3 reed Fernando met nieuwe Soft-banden bij zijn eerste poging. Hij zette een tijd neer van 1'30''322. Tijdens een eerste rond met gebruikte Soft-banden eindigde Esteban op de tiende plaats. Na een laatste sensationele poging met nieuwe banden won hij bijna een hele seconde met een tijd van 1'30''165. Voldoende om de vijfde plaats te verzekeren. Fernando slaagde er echter niet in om zijn tijd te verbeteren ondanks een tweede set nieuwe banden. Hij kwalificeerde zich op de zevende plaats.

 

 

Esteban Ocon - P5 / 1'30''165: "Ik ben heel content over vandaag en het verloop van dit hele weekend tot nu toe. Deze vijfde plaats, net achter Red Bull en Ferrari, is voor ons een uitstekend resultaat. Na de teleurstelling van vorig weekend doet het enorm deugd dat we op deze manier opnieuw ons potentieel kunnen tonen. De aangebrachte veranderingen werken goed en onze wagen is prima geschikt voor dit circuit. Iedereen heeft goed werk geleverd, zowel op de piste als in onze twee fabrieken. We bevinden ons nu in een gunstige positie om morgen met beide wagens in de punten te eindigen. Maar uiteraard behouden we allen de focus om deze Grand Prix van Japan in schoonheid af te sluiten."

 

 

Fernando Alonso – P7 / 1'30''322: "Ik ben heel tevreden dat we morgen op de zevende plaats starten. Volgens mij konden we nog competitiever zijn bij natte omstandigheden. Daarom hoop ik op wisselvallig weer morgen. Bij een chaotische race hebben we veel minder te verliezen dan de wagens voor ons, die om het kampioenschap strijden. De wagen heeft het hele weekend goed gepresteerd en ik ben verrast dat alle teams zo dicht bij elkaar liggen, met een verschil van amper enkele tienden van een seconde tussen sommige. Ik ben optimistisch over de race morgen. Bij regenweer moeten we de focus zien te houden en dan maken we kans op een plek in de top 5."

 

 

Alan Permane, sportief directeur: "We zijn zeer blij met onze prestaties tijdens de kwalificaties van vandaag. Onze wagen doet het duidelijk heel goed op dit prachtige circuit. Heel fijn dat we hier weer kunnen racen. We reden vandaag drie solide kwalificatiesessies en alles is goed verlopen. Dat zien we ook in de rondetijden. Esteban leverde uitstekend werk en presteerde steeds beter naarmate de dag vorderde en behaalde uiteindelijk de vijfde plaats. Uiteraard worden de punten pas zondag uitgedeeld. Het zou geweldig zijn als we erin slagen om beide posities te behouden. Maar we blijven realistisch en houden onze grootste concurrenten in het oog. Ik denk dat we morgen een goede race kunnen rijden, wat het weer ook brengt. Er is grote kans op regen, maar we hebben vrijdag geen problemen op het natte wegdek ondervonden. We zijn er dus helemaal klaar voor."