22 oktober 2022

De kwalificaties van de Amerikaanse Grand Prix eindigen beneden alle verwachtingen voor het BWT Alpine F1 Team. Fernando Alonso kwalificeerde zich als negende en Esteban Ocon als achttiende op het Circuit of the Americas in Austin, Texas.

 


Door verschillende gridpenalty's zal Esteban als zeventiende vertrekken, terwijl Fernando - die een nieuwe verbrandingsmotor heeft en dus vijf plaatsen wordt gestraft - morgen op de veertiende plaats zal starten op de startgrid.

 


Esteban slaagde er niet in om zijn tijd te verbeteren tijdens de twee rondes met nieuwe Soft banden en miste Q1 voor de derde keer dit seizoen.

 

 

Fernando slaagde wel voor Q1 en Q2, en had als doel om de gevolgen van zijn gridpenalty zo veel mogelijk te beperken. Na een eerste poging met gebruikte Soft banden zette Fernando uiteindelijk een rondetijd van 1'35''876 neer. Zo kwalificeerde hij zich als negende. Door zijn penalty voor de motor schoof hij echter achteruit naar de veertiende positie op de start grid van deze 56 rondes tellende race. Morgen om 14 uur lokale tijd klinkt het startschot.

 


Esteban Ocon – P18 / 1'37''068: "Het was een zware dag voor ons. Om de kwalificaties al bij Q1 te moeten verlaten, is altijd zuur, zeker omdat we een competitieve wagen hebben en we bij de kwalificaties in Japan op een sterke vijfde positie eindigden. De omstandigheden waren moeilijk vandaag en eerlijk gezegd, voel ik me niet helemaal op mijn gemak in de wagen sinds het begin van het weekend. We hebben werk voor de boeg om te achterhalen wat er vandaag misliep, maar zoals altijd ben ik er zeker van dat we de oorzaak zullen vinden. We gaan tijdens de race alles geven en proberen om alsnog punten te pakken."

 


Fernando Alonso – P9 / 1'35''876: "Het was heel moeilijk vandaag, vooral door de rukwinden die we moesten trotseren. De wagen was iets moeilijker te besturen, zeker in de bochten aan hoge snelheden. Uiteindelijk ben ik toch tevreden met het resultaat. Aan het begin van deze sessie hadden we als doel om in Q3 te geraken. Helaas kregen we een penalty, en het had zeker beter geweest om hoger op de startgrid te kunnen starten in plaats van de veertiende positie. Maar we gaan ons amuseren in de race. Volgens mij kunnen we nog met een redelijk puntentotaal vertrekken. We mikken op de top 10."

 


Alan Permane, sportief directeur: "Het was onze dag niet. We zijn uiteraard teleurgesteld over het resultaat aan het einde van deze kwalificaties. De omstandigheden waren heel moeilijk, met felle rukwinden die voor alle coureurs op het circuit problemen veroorzaakten. Zeker in het eerste deel aan hoge snelheden. Helaas moest Esteban Q1 verlaten. Hij heeft al sinds het begin van het weekend moeite met de wagen en we moeten dus uitzoeken wat we op punt kunnen stellen. Fernando presteerde goed in alle sessies en is gefrustreerd omdat hij zich niet hoger heeft gekwalificeerd. In het beste geval had hij zevende kunnen worden, met de top drie teams in het voordeel. Door gridpenalty's start Esteban nu op de zeventiende plaats en Fernando op de veertiende plaats. Uiteraard is dit niet zoals we gewoon zijn. Er wacht ons massa's werk als we morgen aan het einde van de race alsnog met punten willen vertrekken. Dat gezegd zijnde, gaan we onze strategie bekijken en rekenen we op onze coureurs om een goede race te rijden en er dit weekend alles uit halen wat er nog voor ons inzit."