3 september 2022

Na een spannende kwalificatie zal het BWT Alpine F1 Team morgen - met Esteban Ocon en Fernando Alonso respectievelijk op de 12e en 13e plaats - starten tijdens de Grand Prix van Nederland in Zandvoort.


Beide piloten slaagden er niet in om door Q2 te geraken, en dat voor slechts de derde keer dit seizoen. Met een tekort van amper 0''008 misten ze Q3, op een haar na.


Ze concentreren zich nu 200% op deze 72 rondes lange Grand Prix die morgen plaatsvindt. Ze zullen beiden proberen om in de punten te eindigen.


Op het drukke, lawaaierige circuit van Zandvoort startten beide piloten aan de kwalificatie vanaf een 7e en 14e plaats in de derde vrije trainingen. Fernando had slechts één poging nodig om de Q1 te halen, dankzij een rondetijd van 1'11''667. Esteban vervoegde hem nadat hij zijn tijd bij een tweede poging kon verbeteren.

 

In Q2 slaagde Esteban er opnieuw in om nog sneller te rijden: hij ging van 1'12''222 naar 1'11''605, maar toch was dit niet voldoende om naar de derde kwalificaties door te stoten. Fernando kon op zijn beurt zijn eerdere prestatie niet verbeteren door de traffic op de piste en moest zich tevredenstellen met een rondetijd van 1'11''613.


Esteban Ocon – P12 / 1'11''605: "Het was een zware dag voor ons omdat we niet hebben bereikt wat we voor ogen hadden. Achteraan merkten we wat problemen op het vlak van grip en we hadden een minder goed ritme vergeleken met voorgaande weekends. Dat moeten we dus van dichtbij bekijken. Maar we stonden in het verleden al op slechtere posities en de punten zijn alsnog binnen handbereik. Het weekend is zeker nog niet gedaan dus. We hopen dat we morgen nog enkele mooie inhaalbewegingen kunnen doen. We zullen, zoals altijd, alles geven om een goede race te rijden en met beide wagens in de top 10 te eindigen."


Fernando Alonso – P13 / 1'11''613: "Helaas was het onze dag niet. De traffic in Q2 kostte ons een plaats in Q3, want we waren een halve seconde sneller en hadden dus best naar de 6e plaats kunnen doorstoten. We konden het echte potentieel van onze wagen niet tonen, maar dat gebeurt soms op een smalle piste zoals in Zandvoort. We gaan zien of we morgen een beter ritme kunnen vinden om tijdens de race een beter resultaat neer te zetten. Inhalen is op deze piste niet eenvoudig, dat weten we van vorig jaar, maar we doen ons uiterste best om zo veel mogelijk punten te scoren."


Alan Permane, sportief directeur: "De kwalificatie vandaag was een teleurstelling voor het team. We hebben nog werk voor de boeg, maar ik ben er zeker van dat we dit kunnen rechttrekken en dat we morgen punten zullen pakken. We starten op de 12e en 13e plaats op de startgrid, maar door de aangepaste DRS-zone dit jaar moeten we kunnen inhalen. We gaan tot de start nog hard werken om de beste strategie uit te werken. Esteban voelde zich dit weekend niet helemaal op zijn gemak in de wagen, en had moeite met het achterstel over het algemeen tijdens de hele ronde. Het resultaat van Fernando weerspiegelt niet echt wat hij in zijn mars heeft. Hij stootte op veel traffic tijdens zijn tweede poging in Q2. Zonder dat had hij Q3 gemakkelijk gehaald. We doen alles wat we kunnen morgen opdat onze beide wagens in de punten eindigen. Op basis van wat we onlangs hebben laten zien, denk ik dat dit absoluut een haalbare kaart is."