05 maart 2023

Het BWT Alpine F1 Team behaalde twee punten tijdens de Grand Prix van Bahrein, de seizoensopener van het FIA Formula 1 World Championship 2023. Pierre Gasly maakte zijn debuut bij het team en klom van de laatste naar de negende plaats, goed voor de eerste punten voor de renstal. Esteban Ocon was genoodzaakt tot een opgave op 16 rondes van de finish. De race in Sakhir telde in totaal zevenenvijftig rondes.

 


De race van Esteban kwam al snel in het gedrang door een penalty van vijf seconden voor een overtreding op de startgrid. In de tweede bocht beschadigde een botsing met Lando Norris de linkerkant van zijn voorvleugel. Daardoor moest hij twee keer stoppen in de eerste 15 rondes.

 

 

Na een operationele fout kwam er nog een penalty bij toen Esteban zijn eerste straf uitzat. Er volgde zelfs een derde overtreding voor een te hoge snelheid in de pitlane. Kortom, Esteban en het team beleefden een avond vol frustraties.

 

 

Vanaf de laatste 20e positie maakte Pierre een goede start om meteen enkele posities op te schuiven. In de negende ronde maakte hij als eerste een stop voor nieuwe harde banden met de top 10 in het vizier. In ronde 25 keerde hij terug naar de pits voor nieuwe harde banden.

 

 

Met zijn succesvolle undercut op Yuki Tsunoda zette hij Alex Albon onder druk voor de tiende plaats, die punten zou opleveren. Dankzij de virtuele safety car in ronde 40 om de Ferrari van Charles Leclerc te evacueren, kreeg hij de kans om zachte banden te monteren om de race uit te rijden.

 

 

Nadat hij Alex Albon had ingehaald voor de negende plaats en de snelste ronde van de race had neergezet, zette Pierre de achtervolging in op Valtteri Bottas, ondanks een achterstand van 17 seconden. Hij reed onder de geblokte vlag op slechts 1"1 van zijn rivaal, die de achtste plaats pakte.

 

 

Esteban Ocon – Grid: 9e / Opgave "Het was onze dag niet. Helaas hebben we te veel operationele fouten gemaakt en dat kwam ons vandaag duur te staan. We moeten alles in detail analyseren en snel onze lessen trekken. We dragen deze tegenslag samen als team en kijken nu al uit naar de volgende afspraak. Ik ben er zeker van dat we veel sterker zullen terugkeren. Positief was dat we een goed raceritme hadden. Het was haalbaar om met beide auto's in de punten te eindigen. Ik kijk al uit naar Djedda. We zijn vastberaden om terug te komen en ons seizoen echt goed te starten."

 


Pierre Gasly – Grid: 20e / Finish: 9e "Ik ben tevreden over de race van vandaag. Het was een uitstekende manier om dit seizoen bij Alpine te starten. Gisteren waren we allemaal ontgoocheld na de kwalificaties. We stonden niet waar we wilden staan. Proficiat aan het hele team voor het harde werk waardoor we sterk konden terugkomen. Punten halen zou moeilijk worden, maar we hadden vertrouwen in de prestaties van onze auto en we wisten dat we een kans hadden om te scoren met een sterke strategie. We moeten blijven werken. We hebben een goede basis en het is belangrijk dat we daarop voortbouwen. We hebben veel meer in onze mars. Spijtig wat er met Esteban is gebeurd, maar we zullen samen debriefen zodat we in de beste positie staan om met beide wagens in de punten te eindigen."

 


Otmar Szafnauer, Team Principal: "Hoewel we tevreden mogen zijn met het feit dat we punten hebben gehaald ondanks het verloop van de race, verlaten we Bahrein in de wetenschap dat we nog veel werk voor de boeg hebben. Zowel wat Esteban betreft als op operationeel vlak moeten we er alles aan doen om een herhaling van vandaag te vermijden. We hebben laten zien dat we een goed ritme hebben om met beide auto's punten te scoren. Dat is dan ook het doel voor de toekomst. Pierre heeft fantastisch werk geleverd na een zeer teleurstellende sessie op zaterdag en klom van helemaal achteraan de grid op naar een plaats in de top 10. Ik wil hem dan ook feliciteren met zijn mooie debuut. De voorbije twee weken in Bahrein waren intens voor het hele team en we kunnen niet wachten om terug te keren naar Viry en Enstone. Daar zullen we als team eerst debriefen om daarna betere prestaties neer te zetten op de piste van Djedda."