02 oktober 2022

BWT Alpine F1 Team heeft voor het eerst in het seizoen 2022 van de FIA Formule 1 een dubbele opgave moeten laten noteren: geen van beide piloten, Fernando Alonso en Esteban Ocon, bereikte de finish van de Grote Prijs van Singapore.

 

Op korte tijd stonden beide rijders aan de kant, en het team tracht nu de oorzaak van de problemen met de krachtbron te achterhalen.

 

Door de hevige regenval werd de start van de race een uur en vijf minuten uitgesteld en zijn de twee piloten vertrokken op intermediate banden. Fernando, die voor de 350ste keer aan de start stond van een Grand Prix in de Formule 1 en daarmee een nieuw record vestigde, verloor bij de start één plaats aan Lando Norris, maar nestelde zich dan stevig op de zesde plaats. Na tussenkomst van de safety car verdedigde Fernando zijn zesde plaats tegen Max Verstappen, tot hij in de 21ste ronde moest opgeven.

 

Vertrokken vanop de zeventiende plaats en uitgerust met intermediate banden, trachtte Esteban de kloof met de top tien te dichten. In de 27ste ronde - hij reed toen in dertiende positie - moest uiteindelijk ook hij opgeven.

 

Het team zal nu onderzoeken welke problemen aan de basis lagen van deze dubbele opgave. Ondertussen wordt de steven gewend naar Suzuka, het strijdtoneel voor de Grote Prijs van Japan die zijn terugkeer op de kalender viert.

 

Esteban Ocon - Start P17 / Opgave: "Het was een frustrerende dag voor het team. Wat mij betreft, heeft een probleem met de krachtbron voor een vroegtijdig einde van onze race gezorgd en ik weet dat het team nu onderzoek voert naar de oorzaak van het defect. Het is uiteraard zeer teleurstellend om Singapore te moeten verlaten met een dubbele opgave, maar we onthouden toch de positieve punten: de wagens waren heel het weekend competitief en we weten dat we het goede ritme te pakken hebben. Volgende week is er een nieuwe race in Suzuka, op mijn favoriete circuit. We moeten dit nu achter ons laten om volgende week sterker voor de dag te komen in Japan."

 

Fernando Alonso - Start P5 / Opgave: "Het is spijtig dat ik vandaag vroeg in de race heb moeten opgeven. We hebben bijgevolg geen punten kunnen scoren voor het kampioenschap. We moeten echter ook aandacht hebben voor de positieve punten en we kunnen weer trots zijn op onze prestaties dit weekend. We hebben zaterdag gevochten om in de top vijf, zes te eindigen en vandaag was het niet anders. Het was een zware race, in moeilijke omstandigheden en het was niet eenvoudig om het droge traject te vinden op het circuit. Volgende week is er een nieuwe race. We moeten ons nu onmiddellijk concentreren op Japan zodat we daar opnieuw in de punten kunnen rijden."

 

Otmar Szafnauer, teamverantwoordelijke: "Helaas hebben beide wagens vandaag moeten opgeven tijdens de Grote Prijs van Singapore. Dat is heel spijtig want we waren het hele weekend heel competitief. Het lijkt erop dat beide wagens te lijden hebben gehad van eenzelfde probleem met de krachtbron en dat gaan we nu zeer nauwgezet onderzoeken. Het is belangrijk om de oorzaak vast te stellen van wat is gebeurd en preventieve maatregelen te treffen om te vermijden dat dit zich in de toekomst herhaalt. Wij hebben een heel moeilijke race gekend omdat de piste opdroogde. Net voor we hebben opgegeven, hadden we een punt bereikt waarop het mogelijk zou worden om over te schakelen op slicks. Soms heb je van die dagen en hoewel de teleurstelling nu overheerst in het team, zullen we ons tijdens de race van volgende week in Japan trachten te herpakken. Als team moeten we dit resultaat aanvaarden. We kunnen echter niet wachten om op het prachtige circuit van Suzuka onze volgende race te rijden."