30 oktober 2022

Het BWT Alpine F1 Team haalde vandaag 4 punten in de GP van Mexico. Esteban eindigt 8e op de Autodromo Hermanos Rodriguez. Fernando moet 6 rondes voor de finish opgeven door een defecte cilinder.

 


Voor de spijtige opgave van Fernando was het team goed op weg naar een 7e en 8e plaats, hoewel Esteban problemen met de koeling ondervond in het laatste deel van de race.

 

 

De twee piloten namen een goede start. Fernando haalde Lando Norris en Valtterri Bottas in en klom naar de 7e plaats. Esteban versloeg de McLaren N°4 op zijn beurt en stond na de eerste ronde 9e.

 

 

Esteban hield in ronde 34 halt voor harde banden. Hiermee wilde hij de volledige 71 rondes van de race uitrijden. Fernando wachtte tot ronde 42 voor een wissel naar harde banden. De Spanjaard wist zijn 7e positie te behouden, net voor Esteban, die in bocht 1 een mooie inhaalbeweging maakte op Bottas.

 

 

In de 52e ronde viel bij Fernando een cilinder uit. Hij deed zijn uiterste best om dit vermogensverlies te compenseren, maar moest noodgedwongen opgeven in ronde 65. Esteban hield zijn 7e plaats maar kreeg te kampen moet koelingsproblemen. Dit komt in Mexico vaak voor door de hoogte. Hij werd ingehaald door Daniel Ricciardo in ronde 60. Uiteindelijk reed hij als 8e onder de geblokte vlag door.

 


Esteban Ocon - Start P10 / Eindigt P8: "Het was een moeilijke race voor het team vandaag. We zouden met beide wagens punten pakken voor de spijtige opgave van Fernando. Zelf had ik vanaf het einde van de eerste helft van de race problemen met de koeling. Daardoor konden we McLaren aan het einde niet bijhouden, hoewel we Daniel [Ricciardo] na zijn penalty bijna hadden ingehaald. We hebben enkele punten verdiend, maar we moeten ervoor zorgen dat deze problemen niet meer voorkomen als we de vierde plaats in het kampioenschap willen behouden."

 


Fernando Alonso - Start P9 / Opgave: "Helaas hebben we de race vandaag niet kunnen uitrijden. Dit ondanks het feit dat we door onze goede start en goede stints een prima positie hadden om veel punten te pakken. Het ging uitstekend tijdens mijn twee stints, eerst met Mediums en daarna met harde banden. Op 18 rondes van de finish verloren we een cilinder. Ondanks ons harde werk waren we genoodzaakt om te stoppen. In Austin en Mexico heb ik twee zeer goede weekend beleefd. Spijtig dat we niet de punten konden halen die we verdienden. We hebben nog twee raceweekends voor de boeg en we moeten meer punten zien te halen als we onze vierde plaats willen behouden."

 

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "Door de unieke omstandigheden in Mexico wisten we dat deze race een uitdaging zou zijn. We zijn dan ook teleurgesteld omdat we maar met één auto de finish hebben gehaald. Helaas had Fernando een defecte cilinder in de 52e ronde en moest hij de klus met slechts vijf cilinders - een groot verlies aan vermogen - klaren om in de punten te blijven. Uiteindelijk moest hij toch de race verlaten. Esteban had op zijn beurt problemen met het koelsysteem vanaf het begin van de race. Daardoor moest hij zich af en toe inhouden en dat had uiteraard gevolgen voor zijn tijd. Hij heeft knap gewerkt om zijn bolide tot de 8e plaats te brengen en heeft kostbare punten voor het team verdiend. Betrouwbaarheid is een absolute must in de strijd om het kampioenschap. Ondanks de goede prestaties in de voorbije races ontbreekt dit nog. We moeten dit probleem absoluut aanpakken in de twee laatste manches van het seizoen om onze doelen te behalen. Maar ik ben er zeker van dat we deze problemen kunnen oplossen voor de laatste twee races."