28 augustus 2022

In Spa-Francorchamps pakt het BWT Alpine F1 Team 16 punten en een vierde dubbele top 10 op rij. Fernando Alonso eindigt als vijfde en Esteban Ocon zevende tijdens een spannende Grand Prix van België vol spektakel.

 

Fernando reed als zesde onder de zwart-wit geblokte vlag reed, maar door de penalty voor Charles Leclerc na de race eindigt de Spanjaard uiteindelijk op de vijfde plaats. Hij rijft 10 punten binnen. Esteban reed een uitstekende race, met veel inhaalacties, en klom op van de zestiende naar de zevende plaats. Zo verdient hij zes punten.

 

Fernando vloog perfect van de derde startplaats naar de tweede plaats voordat hij in Les Combes een aanrijding met Lewis Hamilton had. Gelukkig was de schade aan zijn A522 minimaal en kon hij gewoon verder racen. Esteban nam een voorzichtige start en slaagde erin obstakels te ontwijken. Zo klom hij op naar de posities die punten opleveren.

 

Beide piloten pasten een strategie met twee stops toe. Fernando reed twee stints met medium banden en wisselde daarna naar harde banden. Esteban ging voor medium, hard en ten slotte weer medium.

 

Esteban maakte ook twee dubbele inhaalmanoeuvres, één in de laatste chicane en de andere vlak voor de finish op Sebastian Vettel en Pierre Gasly in Les Combes. Zo klom hij in één klap van de negende naar de zevende plaats.

 

Het team behoudt zijn vierde plaats in het constructeurskampioenschap en overschrijdt de kaap van 100 punten met 115 punten op de teller voor het begin van de tweede race - volgend weekend in Zandvoort - van deze drievoudige confrontatie.

 

Esteban Ocon - Start P16 / Eindigt P7: " Wat een mooie manier om dit fantastische weekend voor het hele team af te sluiten. De wagen was snel, en ik had zelf enorm veel plezier op de piste, zeker met de dubbele inhaalbewegingen. Proficiat aan het hele team voor het geslaagde werk dit weekend. We mogen trots zijn. Ik voelde veel vertrouwen tijdens de race en de wagen deed het echt goed. Wie weet waar we waren geëindigd als we hoger op de startgrid hadden gestaan! We verlaten Spa met een tevreden gevoel, met het gevoel dat we gedaan hebben wat we moesten doen. En met mooie punten voor het team natuurlijk. Zo kunnen we onze vierde plaats in het constructeurskampioenschap veiligstellen. Nu op naar Zandvoort."

 

Fernando Alonso - Start P3 / Eindigt P5: "Ik ben blij met deze vijfde plaats. Deze prestaties tonen dat we regelmatig de snelsten in het midden van de ranglijst zijn. Als we onze races goed doen, zijn dit de resultaten die we mogen verwachten. We kregen ook een cadeautje door de penalty van Charles [Leclerc] aan het einde. De botsing met Lewis [Hamilton] was jammer, maar het is een race-incident en de auto voelde goed aan ondanks deze aanrijding. Als we terugblikken, mogen we heel tevreden zijn over ons weekend hier. We hebben nog meer punten op zak en richten ons nu op Zandvoort."

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "We mogen heel tevreden zijn over onze raceprestaties van vandaag. De zestien punten na een start op de derde en zestiende plaats op de grid, zijn het resultaat van alle harde inspanningen, en dus volkomen verdiend. Het was een bewogen race voor onze piloten, die de eerste paar ronden ongeschonden doorkwamen. Fernando had wat pech door de aanrijding met Lewis [Hamilton] in de eerste ronde, maar gelukkig bleef de schade beperkt. Esteban moest ook slim handelen en zijn kansen grijpen. Zo klom hij hogerop naar de posities met punten. Het was geweldig om te zien hoe onze twee piloten af en toe een briljante race wiel aan wiel reden en ze verwenden ons met een paar mooie inhaalacties. Het was opnieuw een geslaagd evenement voor de fans, die volgend jaar met plezier naar België zullen terugkeren. Zeer goed nieuws voor de Formule 1 dus. We gaan nu onze race van vandaag analyseren, zien waar we nog kunnen verbeteren en dan trekken we vol goede moed richting Zandvoort!"