09 oktober 2022

Het BWT Alpine F1 Team rijft vandaag 18 punten binnen tijdens de GP van Japan. Esteban Ocon eindigde vierde en Fernando Alonso zevende na een ingekorte race op het druilerige circuit van Suzuka.

 

 

Dankzij deze prestaties klimt het team weer op naar de vierde positie in het kampioenschap voor constructeurs met 143 punten.

 

Eén uur voor de start viel de regen met bakken uit de lucht in Suzuka. Onze beide piloten startten de GP met Intermediates. Esteban behaalde de vierde plaats door een opgave van Carlos Sainz in de eerste ronde. Fernando reed op de zesde positie.

 

 

Maar dan werd de race stilgelegd door een rode vlag vanwege te slechte weersomstandigheden.

 

 

De race werd weer aangevat achter de safety car gedurende 45 minuten – ofwel 28 rondes – waarbij beide piloten naar regenbanden overschakelden.

 

 

Esteban ging de hele race in duel met Lewis Hamilton. Dankzij een uitstekende verdediging slaagde hij erin zijn positie te behouden ten opzichte van de zevenvoudig wereldkampioen.

 

 

Fernando ging tweemaal naar de pits voor Intermediates met als doel om Sebastian Vettel, zesde, in te halen. Fernando haalde drie auto's in nadat hij in zes ronden 22" had gewonnen en klom op naar de zevende plaats. Hij was net niet sneller dan de Duitser. Het scheelde slechts 0''011.

 

 

Esteban Ocon - Start P5 / Eindigt P4: "De vierde plaats is een fantastisch resultaat voor ons, zeker in deze omstandigheden. De start was niet eenvoudig door de regen en het slechte zicht. De eerste rondes van de race moesten we ons hard concentreren. Ik ben blij dat we konden racen en de fans op die manier konden bedanken voor de steun die ze ons het hele weekend hebben gegeven. Tegen Lewis [Hamilton] racen is altijd plezant. Ik moest voortdurend in mijn achteruitkijkspiegels kijken. Proficiat aan Max met zijn WK-titel. Hij heeft dit verdiend want hij heeft elke race gedomineerd en schitterend gereden. We verlaten Japan met mooie punten en staan weer op de vierde positie in het kampioenschap voor constructeurs."

 

 

Fernando Alonso - Start P7 / Eindigt P7: "Het was een amusante maar zeer chaotische race vandaag. Ik ben tevreden dat we onze fans op het nodige spektakel konden trakteren. We hebben mooie punten gepakt en volgens mij kunnen we er nog meer verdienen. Het was zeker niet gemakkelijk door de regen, de safety cars en de rode vlag. Er waren ook enkele incidenten, die we zeker verder zullen onderzoeken om ons te kunnen verbeteren. Mijn felicitaties aan Max [Verstappen] met zijn WK-titel. Hij heeft dit absoluut verdiend en ik hoop dat hij volgend jaar nog meer concurrentie krijgt!"

 

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "Het was zeker geen gemakkelijke race, en dat op alle vlakken, met moeilijke omstandigheden waardoor iedereen zeer harde knopen moest doorhakken. In de eerste plaats is het geweldig dat we vandaag konden racen en dat we onze zeer trouwe Japanse fans konden blij maken, die dit hele weekend ronduit geweldig waren. Op een bepaald moment zag het ernaar uit dat er niet kon worden gereden door de aanhoudende regen en een heel slechte zichtbaarheid. Als team mogen we tevreden zijn met onze verdiende punten in deze race. Dit dankzij Esteban die een fantastisch resultaat neerzette met een vierde plaats. Hij heeft zeer goed gereden. Samen met de mooie prestaties van Fernando konden we 18 punten in totaal pakken. We waren het hele weekend sterk, bij elke sessie, en verdienen dan ook deze punten vandaag. Hiermee staan we opnieuw op de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. De voorbije twee weken waren enorm druk voor het team, zowel in Singapore als Japan, en we gaan hard werken voor de volgende dubbele confrontatie in Austin en Mexico over twee weken. Proficiat aan Max Verstappen met zijn WK-titel. Hij reed een indrukwekkend seizoen en het was een enorm plezier om naar te kijken."