23 oktober 2022

Fernando Alonso van het BWT Alpine F1 Team slaagt erin om een moeilijke situatie na een hevig contact recht te trekken en gaat aan de haal met zes verdiende punten aan het einde van deze Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin.

 

 

Zijn teamgenoot Esteban Ocon, die vanuit de pitlane startte, eindigt op de elfde plaats.

 


Wanneer Fernando in de 22e ronde een inhaalbeweging op een recht stuk maakt, komt zijn wagen in contact met de Aston Martin van Lance Stroll.

 


De Spanjaard wist zich los te maken maar stuurde zijn bolide daarna richting vangrails. Ondanks de felle botsing slaagde Fernando erin om naar de pits terug te keren. Daarna reed hij een schitterende race waarin hij alsnog opklom naar de zevende plaats.

 


Esteban daarentegen startte vanuit de pitlane, nadat verschillende motoronderdelen werden vervangen onder parc fermé-omstandigheden. Dankzij een Hard-Hard-Medium strategie met twee stops bereikte Esteban beetje bij beetje de puntenzone. In de laatste stint met mediums komt hij echter twee seconden te kort voor het laatste punt.

 


Het team weet de vierde plaats in het kampioenschap voor constructeurs vast te houden met 149 punten.

 


Esteban Ocon – Start pitlane / Eindigt P11: "We kwamen dicht bij de punten na het vertrek vanuit de pitlane. We mogen tevreden zijn met deze elfde plaats met een goed presterende wagen. Toch konden we volgens mij beter. Het was fantastisch geweest als we enkele punten hadden gehaald. We gaan dus analyseren wat we beter hadden kunnen doen voor de volgende keer. We gaan debriefen, onze lessen trekken en vooruitkijken zodat we hier als team sterker uitkomen. Volgend weekend zijn we in Mexico. Dat is een mooie kans om opnieuw in de punten te eindigen. De strijd om de vierde plaats is heftig, en elke plek in de top 10 is voor ons heel waardevol. Proficiat aan Red Bull Racing met zijn titel voor het constructeurskampioenschap. Het is verdiend."

 


Fernando Alonso - Start P14 / Eindigt P7: "Het was voor iedereen een fantastische race vandaag. We hadden geluk met de eerste interventie van de safety car en waren daarna heel snel met onze medium banden. Toen ik Lance [Stroll] probeerde in te halen, botste zijn wagen tegen mij en kwamen onze banden tegen elkaar. Ik dacht dat ik na het incident moest opgeven want het was vrij heftig. Maar de wagen was stabiel en we konden verder rijden zonder de voorste vleugel te wisselen. Ik ben heel trots op de inspanningen van het team vandaag. Het is verbazingwekkend dat we de banden zo goed konden houden in de laatste stint. Ook al verloren we een plaats in het voordeel van Lando [Norris] in de laatste rondes, kunnen we toch met mooie punten vertrekken."

 


Otmar Szafnauer, Team Principal: "Het was een race vol emoties en we zijn meer dan tevreden met onze zes punten dankzij de zevende plaats van Fernando. De race deed recht aan de gespannen sfeer hier in Austin vandaag en ik ben blij dat we de fans een mooi spektakel hebben kunnen geven. Na het ongelukkige incident van Fernando en Lance [Stroll] dacht ik dat het moeilijk zou worden om de finish te halen. Fernando verdient dan ook alle eer, want hij heeft schitterend gereden om alsnog punten te pakken. Echt verdiend dus. Met een start vanuit de pitlane begon Esteban aan een moeilijke race. Hij leverde knap werk en raakte dicht bij de top 10. Het scheelde weinig. Over het algemeen moeten we verschillende punten analyseren, want dit was verre van onze beste weekend. Volgend weekend staat er opnieuw een race op het programma in Mexico. Daar willen we het echte potentieel van onze beide wagens tonen en onze positie in het kampioenschap versterken. Proficiat aan Red Bull Racing voor zijn overwinning in het kampioenschap voor constructeurs. Ze verdienen het aangezien ze het hele seizoen aan de leiding stonden. Het is een mooi eerbetoon."