4 september 2022

Voor de vijfde keer op rij eindigt het BWT Alpine F1 Team met beide wagens in de punten. Deze keer in de Grand Prix van Nederland. Fernando Alonso eindigde op de 6e en Esteban Ocon op de 9e plaats op het overvolle circuit van Zandvoort.


Met de 10 punten van vandaag versterkt het team zijn vierde plaats in het constructeurskampioenschap, met in totaal 125 punten.


Esteban maakte een briljante start en schoof drie posities op tijdens de eerste ronde. Fernando behield zijn 13e plek op de grid.


Vervolgens slaagde de Spanjaard erin om de twee Alpha Tauri in twee rondes aan het begin van de race voorbij te steken. In ronde 12 ging hij naar de pits voor een wissel naar harde banden. Esteban maakte een stop in ronde 19, terwijl Fernando een goede stint reed en zo dichterbij de punten kwam. Fernando stopte opnieuw in ronde 47, onder een Virtual Safety Car, om over te schakelen op zachte banden. Hij zette twee opeenvolgende snelste rondes neer en voerde zo de druk op voor Lando Norris, die op dat moment voor hem reed.

 

Esteban hield negen rondes later halt in de pitstraat onder Safety Car-omstandigheden. Hij schakelde over op zachte banden en nam zo opnieuw de controle in de strijd met Lance Stroll.


Terwijl Norris ook onder de Safety Car een pitstop maakte, probeerde Fernando de kloof met Carlos Sainz - die een penalty van vijf seconden had gekregen - zo veel mogelijk te dichten, terwijl hij Norris op afstand hield. Fernando passeerde onder de geblokte vlag als 7e, maar eindigde uiteindelijk als 6e door een penalty van Sainz. De Spanjaard valt dus voor de 10e keer op rij in de punten, terwijl Esteban Ocon slechts 0"2 tekort schoot. Door een penalty voor Ferrari eindigt hij echter alsnog op de 9e plaats.

 

Esteban Ocon – Start 12e / Eindigt 9e: "Ik ben blij met onze punten vandaag. We hebben ons goed kunnen herpakken na de teleurstellende kwalificaties op zaterdag. We konden opnieuw McLaren inhalen, wat heel goed is voor onze positie in het constructeurskampioenschap. Ik had een supergoede start en schoof enkele plaatsen op aan het begin van de race. Zo kwamen we dichterbij de punten. Maar we kunnen nog altijd beter. Daarom gaan we kijken hoe we de volgende keer nog kunnen verbeteren om nog meer punten te pakken. Er komt weer snel een nieuwe race aan. Ik kijk nu al uit naar Monza. Ik hou erg van het circuit daar en het zal waarschijnlijk ook beter geschikt zijn voor onze wagen. We blijven gaan!"


Fernando Alonso – Start 13e / Eindigt 6e: "Vandaag reden we een goede race. We eindigden als zesde en konden dus punten binnenhalen. In het begin verloren we enkele posities, maar we slaagden erin om terug te komen. We stopten al heel vroeg in de race om naar harde banden over te schakelen. De wagen had een goed ritme en we deden steeds beter. Het enige moment in de race waarop ik het gevoel had dat we een beetje konden ontspannen, was bij de omschakeling naar zachte banden. Alles leek goed te gaan, maar toen kwam de Safety Car op de piste en veranderde alles. We moesten tot in de laatste ronde blijven strijden met de wagens achter ons die nieuwere banden hadden. Het was precies een kwalificatie tot aan de geblokte vlag. Dit is opnieuw een goed resultaat voor het team en voor mij de 10e keer op rij dat ik punten kon verdienen. Dus we doen zo verder volgend weekend in Italië!"


Otmar Szafnauer, Team Principal: "We zijn bijzonder blij dat we onze vierde plaats in het constructeurskampioenschap konden veiligstellen dankzij de tien punten die we vandaag in Zandvoort hebben verdiend. Het was zeker niet evident om met beide racewagens tot in de punten op te klimmen vanaf de 12e en 13e plaats op de startgrid. Maar we zijn erin geslaagd dankzij een zeer goed uitgevoerde race op alle niveaus. Onze strategie was van doorslaggevend belang. We steunden op onze kennis van de harde banden die we tijdens de trainingen van vrijdag hadden verworven. Hierdoor konden beide wagens flinke punten pakken. Fernando reed een schitterende race, en wist Lando [Norris] op afstand te houden aan het einde. Ook Esteban deed het fantastisch. Dankzij zijn 9e plaats wonnen we kostbare punten. Nu richten we ons op Monza, volgend weekend, waar we deze reeks van drie opeenvolgende Grands Prix willen afsluiten met een nieuwe dubbele top 10. Dat lijkt me perfect haalbaar met onze resultaten in Spa en nu in Nederland. Alle teamgenoten hebben uitstekend werk geleverd."